gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

PREDSTAVLJENE NOVOSTI U MJERAMA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA
Srijeda, 13.02.2013.

U Otoku su danas u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Vinkovci, predstavljene novosti u mjerama Nacionalnog plana zapošljavanja. Kako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 15. studenog 2012. donijela odluku o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do 1. srpnja 2013., na današnjem se predstavljanju moglo čuti kako se nastavlja s provođenjem postojećih mjera, uz djelomično promijenjene kriterije za olakšano korištenje pojedinih mjera iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sve su mjere iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja usmjerene na skupine nezaposlenih i neaktivnih osoba koje zbog svoje razine obrazovanja, nedostatka radnog iskustva, godina života, obiteljskih i socijalnih uvjeta nisu konkurentne na tržištu rada, posebno u ovo vrijeme velike nezaposlenosti. Dio je mjera usmjeren i na poslodavce kojima prijete teškoće u poslovanju.
Višnja Škrlec iz HZZ-a Vinkovci predstavila je sve aktivne mjere i novosti u njihovom provođenju. To su mjere za mlade „Mladi i kreativni“, mjere za posebne skupine „I posebnost je prednost“, mjere za osobe s invaliditetom „Uključeni“, mjere za starije osobe „Važno je iskustvo“, mjere za dugotrajno nezaposlene „I mi smo za novi posao i učenje“, mjere za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine te mjere za poslodavce u teškoćama „Važno je očuvati radno mjesto“.
Okupljenima je svakako najzanimljivije bilo Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u kojem sada dobna granica nije određena. Grad Otok je u ovom programu obećao i sufinanciranje kako bi se otočka i komletinačka škola mogle uključiti i kako bi time velikom broju obrazovanih, a nezaposlenih građana omogućio odrađivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita za što bi Grad snosio troškove u cijelosti. Kako su na predavanju bili i predstavnici lokalnih vlasti, predstavljene su i novine u programu Javnih radova gdje je najznačajnija ona da se komunalni poslovi u javnim radovima financiraju 50% iz Proračuna grada ili općine, a drugih 50% financira HZZ. Kako u Otoku i Komletincima postoji i velik broj Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su u sustavu PDV-a i za njih sada postoje poticaji za zapošljavanje. Sve detalje o aktivnim mjerama za poticanje zapošljavanja možete pronaći na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


Povratak na prethodnu stranicu