gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

I OTOČKI OSNOVNOŠKOLCI DIO VINKOVAČKE ŠKOLE PLIVANJA
Utorak, 26.02.2013.

Danas je na tiskovnoj konferenciji u Dvoranskom plivalištu „Lenije“ u Vinkovcima predstavljen projekt „Naučimo plivati - škola plivanja 2013.“. Na predstavljanju je bio župan Božo Galić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo, kulturu i šport Grgo Krajina, gradonačelnik grada Vinkovaca Mladen Karlić, direktor poduzeća Periska d.o.o. Željko Ilić i voditelj projekta Vladimir Grebenar.
Anketna su istraživanja na učenicima osnovnih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokazala kako više od 2/3 učenika ne može samostalno preplivati bazen dug 25 metara, što je kriterij za plivače početnike. To je potaklo na provođenje projekta „Naučimo plivati 2012.“ u kojem je sudjelovalo više od 700 učenika iz raznih mjesta naše županije, a u toj su skupini bili i učenici iz Otoka.
Od 9. veljače na bazenima se provodi projekt „Naučimo plivati – škola plivanja 2013.“. Nositelj je projekta poduzeće Periska d.o.o., dok je generalni pokrovitelj projekta Vukovarsko-srijemska županija koja sufinancira značajan dio troškova. Ostali su partneri gradovi, općine, osnovne i područne škole te prijevoznička poduzeća i Vinkovački plivački klub. Projekt je za svu osnovnoškolsku djecu iz Vukovarsko-srijemske županije. Organizatori su kao glavni cilj istaknuli podizanje razine plivačke pismenosti u djece. Projekt sadrži 2 plivačka programa: obuku neplivača i korektivno plivanje. Programi su Vinkovačkog plivačkog kluba verificirani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Programi sadrže 16 sati obuke (8 x 2 sata), a učenici organiziranim prijevozom dolaze 8 puta na dvoransko plivalište u pratnji učitelja iz škole, jedan put tjedno. Troškovi su prijevoza bili najznačajnija stavka u troškovniku programa te je pomoć jedinica lokalne uprave i samouprave bila nužna. To je prepoznao i Grad Otok koji u potpunosti snosti troškove prijevoza za učenike Osnovne škole Josipa Lovretića.
Vodtelj programa Vladimir Grebenar istaknuo je kako je poduzeće Periska d.o.o. postavilo kriterij da svi učenici, bez obzira na udaljenost škole, imaju istu cijenu programa. Uspješna je podrška kroz sufinanciranje prijevoza stvorila pozitivne uvjete pri kojima su se senzibilizirali ravnatelji osnovnih škola, učitelji i roditelji djece spoznajući važnost učenja plivanja i sigurnog boravka u vodi. Na taj su način roditelji prihvatili znatno manji iznos komercijalne cijene programa.
Za taj se projekt dosada prijavilo više od 1000 iz 30-ak mjesta Vukovarsko-srijemske županije. U prvom će ciklusu do uskršnjih praznika kroz program proći preko 560 učenika iz osnovnih i područnih škola iz Rajevog Sela, Gunje, Drenovaca, P. Podgajaca, Strošinaca, Vrbanje, Soljana, Bošnjaka, Gradišta, Županje, Cerne, Tovarnika, Otoka, Starih i Novih Jankovaca i Iloka. Za drugi ciklus koji će se provoditi od travnja do lipnja trenutno se prijavilo preko 450 učenika iz Babine Grede, Štitara, Privlake, Komletinaca, Lipovca, Nijemaca, Orolika, Lovasa, Šarengrada, Bapske, Jarmine, Vođinaca, Retkovaca i Vukovara.


Povratak na prethodnu stranicu