gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OTVOREN DOM KULTURE U SREDIŠTU OTOKA
Subota, 11.05.2013.

 
Svečanost je otvorenja Doma kulture u Otoku 10. svibnja 2013.godine započela himnom u izvedbi Muške pjevačke skupine „Bosut“ iz Podgrađa. Čast da presječe vrpcu novoizgrađene zgrade Doma kulture pripala je potpredsjedniku Hrvatskog sabora Tomislavu Čuljku i  glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunji Seiter Šverko. Velečasni je Ivan Bešlić nakon tog čina prigodnom molitvom blagoslovio novootvorenu zgradu, a svi su gosti pošli u obilazak zgrade na tri kata u kojoj je smještena Gradska knjižnica Otok, uredi Gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica Gradskog vijeća te višenamjenska dvorana u prizemlju zgrade za razne kulturne događaje.


Gradonačelnik Šarić izrazio je sreću i zadovoljstvo što je nakon dugo vremena napokon otvoren Dom kulture, na kojeg su Otočani čekali gotovo petnaest godina. U svom je govoru pozdravio goste koji su došli uveličati svečanost otvorenja Doma kulture, potpredsjednika Hrvatskog sabora Tomislava Čuljka, suca Ustavnog suda Marka Babića, glavnu ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gospođu Dunju Seiter Šverko, voditeljicu Matične knjižničke službe Vukovarsko-srijemske Ivu Pezer, savjetnicu za školske knjižnice Veroniku Čelić Tica, načelnika Policijske postaje Otok Tomislava Dežića, prisutne glumice s Festivala glumca koji se održava u Vinkovcima, a posebno sve Otočane i Komletinčane. Istaknuo je kako je ovo za Otok povijesni događaj te da je Otok uvijek bio izvor i sjedište kulturnih zbivanja, u Otoku su počeli s radom Šumari pod vodstvom pokojnog Martina Sučića, Otočani su suosnivači Vinkovačkih jeseni s Marcelom Lončarom i svim drugim ljudima koji s njim radili, u Otoku su održani prvi Šokački divani, a da bi se kultura mogla razvijati potrebni su uvjeti kojega Otočani s ovim Domom kulture u potpunosti dobivaju. Osim dvorane, u zgradi se nalazi i Gradska knjižnica jer Otok ima tradiciju knjižničarstva dugu 103 godine. Gradonačelnik je napomenuo kako je zgrada Doma kulture izuzetno vrijedna, i zahvalio se svima onima koji su pomogli da se ona izgradi, prije svega bivšem ministru Božidaru Kalmeti, bivšem državnom tajniku Željku Tufekčiću te Katici Miškić, a kad je u pitanju knjižnica bivšem ministru kulture Jasenu Mesiću, koji je svesrdno podržao opremanje knjižnice te sadašnjem zamjeniku ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakši Puljizu koji je donacijom omogućio opremanje i završetak objekta do kraja.


Prisutne je pozdravila Marija Bošnjaković, predsjednica Udruge dramskih amatera „Josip Kosor“, u ime svih onih koji se u Otoku bave kulturom, naglasivši kako je možda za  nacionalnu kulturu izgradnja Doma kulture u Otoku mali korak, ali da za otočku lokalnu kulturu to predstavlja izuzetno veliki korak jer dosad nije bilo primjerenog prostora pa su sve kulturne djelatnosti bile vezane uz proljetno i ljetno vrijeme kako bi se mogle održavati na otvorenom prostoru. Izgradnjom Doma kulture rješava se problem prostora stoga Otočani imaju na čemu biti zahvalni. Naglasila je i kako je sretna što je konačno dobivena prava knjižnica jer su Slavonija i njezina sela imala tradiciju knjižničarstva i knjižnica koje su bile mjesta okupljanja, širenja informacija, kulture, a ponekad i poticala politička zbivanja. Zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji projekta, a posebno v. d. ravnateljici Gradske knjižnice Otok Marijani Barnjak koja je sposobnošću i voljom odradila veliki posao kako bi Otok danas imao modernu knjižnicu zaključivši kako bez knjižnice nema ni kulture.


Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko naglasila je kako joj je posebno drago sudjelovati u činu otvaranja Doma kulture, a osobito još jedne knjižnice u hrvatskom knjižničnom sustavu. Narodna je knjižnica upravo ono mjesto koje okuplja, pruža informaciju i dovodi ljude svih dobnih skupina na jedno mjesto. Važno je knjižnicu napuniti knjigama, i to ne samo onim fizičkim, analognim nego i onim digitalnim te sinergijom tih dvaju formata knjiga danas osigurati dostupnost svih informacija. Čestitala je gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na zdušnom podupiranju izgradnje zgrade i otvaranju knjižnice.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak pozdravio je goste i izrazio zadovoljstvo što je sudionik svečanoga čina otvorenja Doma kulture, hvalevrijednog objekta koji treba doprinjeti podizanju kulturnog i društvenog života na višu razinu u Otoku. Naglasio je i kako Otok je opravdao status grada brojnim realiziranim projektima te čestitao gradonačelniku na radu, trudu i lobiranju za svoje mjesto.


Program je nastavljen tradicionalnom manifestacijom Otočkog proljeća Večer za Martina na kojoj su nastupili KUD Šumari Vinkovci, KUD Josip Lovretić Otok i Pjevačka skupina „Bosut“ iz Podgrađa.

 

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

 

Jelena Zovak
 
 
Povratak na prethodnu stranicu