Uskoro kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

naslovna fotografija
NATJEČAJ

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da u proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća.

 

Javno savjetovanje o Nacrtu Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. – 2020. provodilo se putem portala eSavjetovanja i trajalo je do 30. siječnja 2020. godine. Definiranje potrebne dokumentacije i detalja Javnog poziva je u tijeku, a nakon što izmjene i dopune Programa donese Vlada RH, Ministarstvo će pravovremeno objaviti datum raspisivanja Javnog poziva kako bi građani imali dovoljno vremena za prikupiti svu potrebnu dokumentaciju dok će Javni poziv raspisati i provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Prema predloženom Nacrtu Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine, Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća odnositi će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne. Mogućnost prijave ovisiti će i o energetskom razredu zgrade. Na Javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže. Da li obiteljska kuća spada u kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku iskazano je na energetskom certifikatu zgrade.

 

Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 142 milijuna kuna, a postotak sufinanciranja će biti od 60 % do maksimalnih 100 % za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.