Izrada projektno-tehničke dokumentacije izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom

klaonica
U TIJEKU

Ovim projektom izraditi će se projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.  
Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Grad Otok i Općina Čađavica. Ukupna vrijednost projekta je 2.055.955,00 kn od čega je iznos EU sufinanciranja projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj 1.747.561,75 kn.  
Razdoblje provedbe projekta je od 01. lipnja 2019. godine do 01. listopada 2021. godine. 
Projektom se želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje, te omogućiti domaćim proizvođačima klanje, skladištenje i čuvanje mesa do trenutka kad će ono biti potrebno na tržištu, odnosno omogućiti će se rasijecanje svinjskih, ovčjih i goveđih trupova i plasiranje mesa na tržište po mesnim jedinicama, a ne toplim polutkama kako je do sada bio slučaj. Tako će se organizirati ponuda mesa označena kao GMO–free, antistres-free, antibiotik-free kakva je ona u danom trenutku poželjna i time postići i primjerena cijena proizvoda. Na taj način doprinosi se jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva.  
Rezultat ovoga projekta, izrađena projektno-tehnička dokumentacija pozitivno će se odraziti na realizaciju izgradnje objekta klaonica u VSŽ i VPŽ, no na posljetku će imati puno širi utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo u RH. Očekivano je da će ovakav projekt biti pokretač revitalizacije stočarske proizvodnje u Hrvatskoj te da će potaknuti veliki broj malih proizvođača na pokretanje ili razvoj svojih gospodarstva te konačno i povećati ukupnu zapošljivost u RH.